28 lipca, 2020

Pallone skład

Pallone. Siedem szczęśliwych liter, które razem oznaczają piłkę. To po prostu coś pełnego i kulistego. Ślązak powiedziałby, że to jest wszystko, co w życiu robi się durch, czyli na okrągło. Czy lody poza kształtem, mogę mieć w sobie jeszcze jakieś inne obfitości? Zdecydowanie tak. Sprawdźcie, dlaczego będziecie do Pallone wracać, gdy tylko nadarzy się okazja. Powodów jest oczywiście siedem:

P, jak prosty skład. Jeśli ktoś nas pyta, jak przejść przez rzekę, to wskazujemy najbliższy most. Nie oferujemy zestawu do pływania, który jest wykonany z papieru, był już kilka razy używany i o jego niezawodności świadczy tylko ładna nazwa. To w zasadzie oszustwo. Nie mniejsze niż to, gdy w XIV wieku zaczęto podrabiać szafran. W 1531 r. karą za szafranowe fałszerstwa było spalenie na stosie.

Warszawskie lody z Brzeskiej i Polnej na stos się nie kwalifikują. Nikt tutaj niczego nie podrabia. W składzie jest tylko świeży polski nabiał, sycylijskie orzechy, czekolada z Ameryki Południowej oraz sezonowe owoce i zioła. Czasami nawet nuta alkoholu. Co z cukrem? Cały urok lodów Pallone polega na tym, że są słodkie. I chyba urok każdych lodów w ogóle na tym polega.

A, jak atmosfera. Bez względu na to, jak radziliście sobie z fizyką w szkole, akurat tego pojęcia nie musicie się bać. Na atmosferę Ziemi składa się w 78,084%azot, w 20,946%tlen i 0,934%argon. Bez tej idealnej proporcji,życie na naszym globieby nie istniało. W lodach Pallone jest niemal analogicznie. Proporcja składników odpowiada za smak wszystkiego, co później ląduje w ustach.

L, jak Legia Warszawa.Tuwim pisał w Kwiatach polskich: „Tradycja! Któż by nie pamiętał?Niedziela:lody i kurczęta”. Pierwsze dziesięciolecie XX wieku jest dla historii Warszawy bardzo znamienne. To czas, gdy na stołach warszawiaków powszechnie zaczęły gościć lody, a zespół sportowców na Wołyniu otrzymał historyczną nazwę Drużyna Sportowa Legia. Przecież Pallone piłką stoi.

L, jak ludzie. Ludzie w składzie. Ludzki skład. Lody Pallone robi jeden człowiek. Bywa szalony i wtedy na liście smaków ląduje kozi ser. Gdy pojawia się lawenda, to znak, że nadchodzi melancholia. Natomiast z przekory komponuje smak białej czekolady. Lody Pallone są charakterne i tylko ich jakość nigdy nie ma humorów. Jest po prostu najwyższa.

O, jak obiad. Jemy w Polsce mało lodów, bo spora część z nich jest niejadalna. Przede wszystkim dlatego, że zawierają gumęguar i sól sodowąkarboksymetylocelulozy. Jeśli nigdy nie próbowałeś takiej trucizny dodać do obiadu, to kompletnie bez sensu jest jeść ją razem z lodami. Przecież miało być przyjemnie.

N, jak nasze. Lody produkujemy na miejscu. W Warszawie. Czy to znaczy, że Pallone to lody warszawskie? Nie do końca, bo ich recepturę przywieźliśmy z Włoch. Jednak dodajemy

do nich polskie truskawki Upraszając – Pallone to najlepsze lody w Warszawie.

E, jak emulgator. W lodach Pallone nie ma żadnych E-.